Starší dorastenci MŠK R. Sobota obsadili šieste miesto. Z prvoligových žiackych tímov skončila najlepšie trinástka

starší dorastenci R. Sobota

Starší dorastenci MŠK Rimavská Sobota obsadili v nedávno skončenej tretej lige šieste miesto. Zverenci trénera Róberta Wereszkého, ktorému asistoval Milan Špaček, nazbierali 39 bodov (dvanásť víťazstiev, tri remízy a jedenásť prehier). Soboťania boli nováčikom súťaže. Ústrednou postavou tímu bol Adam Kurek a najviac gólov nastrieľal Michal Kováč, autor štrnástich zásahov. Kurek si pripísal na konto aj pár štartov za treťoligové áčko a v Slovnaft Cupe skóroval. V jarnej časti už nebol súčasťou mančaftu Nikolas Frait, ktorý vlani žiaril. „Umiestnenie nie je dôležité, ale koncepcia mužstva a zapracovanie dorastencov do A – tímu, čo máme splnené,“ uviedol pre vobraze.sk konateľ MŠK R. Sobota Ondrej Václavik.

Rimavskosobotskí mladší dorastenci skončili pod vedením kormidelníka Štefana Vámoša na jedenástej priečke. V súťaži účinkovalo štrnásť celkov. Futbalisti MŠK získali 28 bodov (osem výhier, štyri remízy, štrnásť prehier).
„Opäť nebazírujeme na umiestnení, ale aby všetci hráči dostali svoje minutáže, aby sa tréneri nebáli vycestovať na zápasy a nedohrávali súťaž len z povinnosti. Ide o to, aby dorastenci mali všetci dobrý pocit z toho, že dostávajú čo najviac priestoru na ihrisku bez ohľadu na výsledok. Vytvorila sa výborná partia v staršom a aj v mladšom doraste, absolútne nebol s nimi žiadny problém,“ skonštatoval Václavik.

V prvej lige Stred žiakov obsadil MŠK R. Sobota v kategórii U15 posledné trináste miesto. Neznamená to však vypadnutie zo súťaže. Zverenci kormidelníka Mareka Valkučáka získali len chudobný jeden bod. Po jesennej základnej časti uzatvárali tabuľku bez bodu, pričom v dvanástich stretnutiach nedali ani gól. V jarnej nadstavbovej časti raz remizovali a pätnásťkrát prehrali. Soboťania v nej mali najhorší útok (päť gólov) i obranu (68 gólov).
„Pätnástka získala len jeden bod, ale napriek tomu jej patrí vďaka za bezproblémové odohratie súťaže. Sme radi, že z tohto tímu dostal možnosť jeden náš odchovanec hrať v podbrezovskej akadémii, čo je aj naším poslaním, teda okrem posunu hráčov do nášho dorastu. Veľké poďakovanie patrí tiež trénerovi,“ reagoval konateľ MŠK R. Sobota.

V kategórii U14 sa umiestnili mladí Soboťania na predposlednej dvanástej priečke. Po základnej jesennej časti patrila mužstvu pod taktovkou lodivoda Petra Petrána jedenásta priečka (jedna výhra, štyri remízy, sedem prehier – sedem bodov). Po nadstavbovej časti o umiestnenie sa však R. Sobota zosunula nižšie. Hráči MŠK v nej nazbierali dvanásť bodov (tri výhry, tri remízy, desať prehier). „U14 mala problémy na brankárskom poste, kde musia naši tréneri brankárov viac zabrať. Čo sa týka umiestnenia, opäť nie je dôležité, je ním ďalší herný progres a posun hráčov či už do spomínaného nášho dorastu, alebo do akadémií iných klubov. O našich hráčov je záujem aj v tejto kategórii,“ povedal Václavik.

Najviac priťahoval pozornosť v pozitívnom svetle rimavskosobotský tím v kategórii U13. Ten sa umiestnil v prvej lige na piatej priečke. Partia pod vedením lodivoda Jozefa Danka získala 46 bodov (pätnásť víťazstiev, jedna remíza, osem prehier). Hráč MŠK Karol Meszároš sa stal najlepším kanonierom súťaže, nastrieľal 47 gólov.

„U13 zaznamenala najväčší pokrok, po všetkých stránkach sme boli každému vyrovnaným súperom, alebo lepším. Trinástka dosiahla aj bodovo pekný úspech. Budeme všetci radi, ak bude toto mužstvo pokračovať čo najdlhšie spolu. Jeho hra na veľkom ihrisku je naozaj oku lahodiaca. Na jednotlivých postoch hrajú veľmi talentovaní chlapci. Nesmiem zabudnúť spomenúť, že si kategória U13 vypomohla aj individuálnou tréningovou jednotkou zameranou na kondíciu, čo sa aj odzrkadlilo,“ priblížil Ondrej Václavik.

Tréner Danko prišiel do MŠK pred začiatkom sezóny. „Tréner je veľmi dôležitý článok pri mládeži, ale rovnako aj koncepčná práca trénerov. Ak sa v mužstve stretnú viacerí talentovaní hráči, je to pre trénera viac motivujúce. Sme radi za každého nadaného chlapca aj z okolia. Takto rozvíjame i šikovných chlapcov z nášho regiónu,“ podotkol konateľ klubu.

Tím U12 obsadil s 15 bodmi (päť víťazstiev, devätnásť prehier) jedenástu priečku. Mužstvo viedol tréner Marián Kudlík. „U12 je kategória, v ktorej sa hráči pripravujú na prechod na veľké ihrisko. Tu ide o to, ako si tréneri nastavujú svoje dve skupiny. Je dôležité udržať v tejto kategórii vyššie počty hráčov,“ podotkol Václavik.
MŠK R. Sobota mal zastúpenie aj v kategórii dievčat, staršie žiačky účinkovali v druhej lige.

„Mládež máme momentálne veľmi pekne stabilizovanú vo vzťahu k budúcnosti. V klube trénuje 230 detí. Niekedy to na tréningoch vzhľadom na účasť rodičov vyzerá, akoby sa hral každý deň nejaký veľký zápas. Sme spokojní s dobrou spoluprácou všetkých trénerov i asistentov. Všetky ročníky ukončili sezónu spoločenským posedením. Rodičia a deti sú spokojné, to je našou veľkou prioritou. Naďalej však chceme zlepšovať podmienky pre mládež. Stojí pred nami ťažká úloha – udržať v dvoch nasledujúcich rokoch UTM ,kde sú veľmi prísne kritériá. Ďakujem rodičom, trénerom a sponzorom za uplynulú sezónu,“ vyjadril sa konateľ MŠK R. Sobota Ondrej Václavik.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album O. Václavika