Memoriál vyhrali v Hnúšti volejbalistky Prešova, domáca Iskra skončila tretia

Memoriál Danky Gálovej vo volejbale žien sa stal korisťou prvoligových hráčok Elby Prešov. Hnúšťa bola v sobotu dejiskom 31. ročníka tohto tradičného turnaja. Mal medzinárodný rozmer, zápolili na ňom štyri tímy. Volejbalistky hnúšťanskej Iskry obsadili tretie miesto.

Prešovčanky nenašli na memoriáli premožiteľky. V ich drese hrala aj odchovankyňa Hnúšte Veronika Parobeková. Elba sa v prvej fáze turnaja, v ktorej sa hralo na dva hrané sety, rozišla zmierlivo 1:1 s hráčkami maďarského Egru. Tím zo Šariša zdolal Žiarčanky i Hnúšťanky zhodne 2:0. Prešovská Elba pokorila v semifinále domácu Iskru 2:1 a vo finále porazila Eger 2:0.

Hnúšťanský tím, ktorý sa pripravuje na účinkovanie v prvej lige žien, sa rozišiel nerozhodne 1:1 so Žiarom. Bol to veľmi vyrovnaný a dramatický duel. Iskra podľahla Egru 0:2, keď rozuzlenie priniesli koncovky obidvoch setov. Hnúšťa nestačila na Prešovčanky, s ktorými prehrala 0:2 a skončila na štvrtom mieste. Lepší výkon predviedli domáce volejbalistky proti Prešovu v druhej fáze turnaja. V semifinálovom stretnutí vyhrali nad východniarkami úvodné dejstvo. Elba však vyrovnala na 1:1 a v skrátenom treťom sete nezaváhala (15:9). Hnúšťa si v záverečnom vyrovnanom dueli o tretie miesto poradila so Žiarčankami 2:0. Tie sa predstavili s mladým kolektívom a zanechali dobrý dojem. V semifinále tesne podľahli Egru, rozhodujúci tajbrejk prehrali najtesnejším rozdielom (13:15).

„Vzhľadom na to, že sme prvýkrát hrali v takomto zložení, tak to bolo celkom dobré. Boli tam aj chyby na príjme a v obrannej činnosti. Myslím si, že do začiatku súťaže by sme to mohli vyladiť, aby to bolo také, aké to má byť. Som určite rád, že sme sa dočkali víťazstva v zápase o konečné tretie miesto. Všetky štyri družstvá boli vyrovnané. Mohli sme skončiť aj na prvom i na štvrtom mieste,“ uviedol pre vobraze.sk tréner VK Iskra Hnúšťa Igor Pasiar. Jeho asistentkou je Miroslava Szőkeová. Dodal, že ho výkonmi na poste liberky potešila Kristína Sojková. Nahrávačka Tereza Fekiačová nastúpila iba v úvodnom zápase. Kouč Pasiar nemal k dispozícii Luciu Hanušovú. S druhou odchovankyňou Slovana R. Sobota Andreou Žírošovou však mohol počítať. Z MVK Poltár prišla Katarína Svinčiaková (za slobodna Mužíková), ktorá si však už dres Iskry v minulosti obliekala. Novou tvárou v kádri je Lucia Lešková. Tá naskočí do súťažného kolotoča premiérovo.

Družstvo EVSI Eger

Družstvo Iskry Hnúšťa na memoriáli tvorili: Boľfová, Svinčiaková, Žírošová, Michalková, Javorová, Belicová, Kv. Sojková, Muránska, Vrábľová, Lauríková, Lešková, Kr. Sojková a Fekiačová.

Výsledky v prvej fáze turnaja:
Hnúšťa – Žiar 1:1, Prešov – Eger 1:1, Eger – Hnúšťa 2:0, Prešov – Žiar 2:0, Žiar – Eger 2:0, Prešov – Hnúšťa 2:0.
Poradie: 1. ŠK Elba Prešov (5 bodov), 2. EVSI Eger (3 body), 3. MŠK Žiar nad Hronom (3 body), 4. VK Iskra Hnúšťa (1 bod).
Semifinále a zápasy o konečné umiestnenie:
Prešov – Hnúšťa 2:1, Eger – Žiar 2:1, Hnúšťa – Žiar 2:0 (o tretie miesto), Prešov – Eger 2:0 (finále).
Konečné poradie: 1. ŠK Elba Prešov, 2. EVSI Eger, 3. VK Iskra Hnúšťa, 4. MŠK Žiar nad Hronom.

Zdroj: vobraze.sk