Kelemen dal gól Kanaďanom. Slováci vypadli na MS vo štvrťfinále

Hokejista Miloš Kelemen skóroval vo štvrťfinálovom zápase majstrovstiev sveta proti Kanade. Rodák z Lučenca znížil v 48. min včerajšieho zápasu na 2:5 z pohľadu Slovákov. Nakorčuľoval s pukom do útočného pásma a strelou z pravého kruhu prekonal brankára Binningtona. Zverenci kouča Craiga Ramsayho napokon podľahli v Prahe Kanaďanom 3:6 a šampionát sa pre nich skončil. Dvadsaťštyriročný útočník Kelemen hral aktívne, bolo ho vidieť na ľade, v závere prvej tretiny mohol vyrovnať priebežne na 2:2, ale skvelým zákrokom sa blysol kanadský obranca.

Na MS v Česku dal Miloš Kelemen tri góly a pridal k nim dve asistencie. Dvakrát prekonal brankára USA, pričom strelil aj víťazný gól a okrem toho mal v dueli s Američanmi asistenciu. Krídelník so skúsenosťami z kanadsko – americkej NHL zaznamenal asistenciu aj v zápase s Nemeckom. Po stretnutí so Švédskom si prevzal ocenenie pre najlepšieho slovenského hráča v ňom.

Pre Kelemena to boli tretie majstrovstvá sveta v seniorskej kategórii. Slovensko obsadilo v Česku siedmu priečku. „Turnaj bol pre nás taký hore – dole. My sme si ho veľmi užili. Diváci boli výborní v Ostrave i v Prahe, je smutné, že si nezahráme tie ďalšie dva zápasy. Chceli sme prejsť cez štvrťfinále. Vedeli sme, že na to máme, keď budeme hrať každý maximum z toho, čo vieme. Je to veľká škoda,“ povedal pre hockeyslovakia.sk Miloš Kelemen, bronzový medailista z olympiády v Pekingu 2022. „Musíme robiť menej chýb, musíme sa sústrediť od začiatku zápasu a musíme byť zodpovední,“ vravel o štvrťfinálovom zápase proti Kanade.

Kelemen pricestoval do Česka po tom, ako si odkrútil druhú sezónu v zámorí. Vo farbách Arizony Coyotes odohral desať zápasov v NHL a zaznamenal jednu asistenciu. Väčšinu času strávil vo farmárskom Tucson Roadrunners v AHL. V 54 zápasoch strelil šestnásť gólov a zaznamenal rovnako šestnásť asistencií. V predchádzajúcom ročníku si pripísal na konto štrnásť štartov v NHL a raz skóroval.

Pred odchodom do zámoria hájil Kelemen farby BK Mladá Boleslav v českej extralige. V sezóne 2020/2021 získal s HKM Zvolen majstrovský titul. Vo farbách Slovana Bratislava nazrel do KHL. Kelemen sa predstavil na dvoch majstrovstvách sveta do 20 rokov. S hokejom začínal v Lučenci.

Slováci obsadili na MS v ostravskej základnej B – skupine štvrté miesto, získali v nej dvanásť bodov (štyri výhry a tri prehry). Zverenci kouča Ramsayho prehrali s Nemeckom 4:6, nad Kazachstanom vyhrali 6:2, nad USA zvíťazili po predĺžení 5:4, ďalej pokorili Poľsko 4:0, zdolali Francúzsko 4:2, prehrali s Lotyšskom 2:3 na samostatné nájazdy a podľahli Švédsku 1:6. Kanaďania kraľovali bez prehry v A – skupine, ktorá sa hrala v Prahe.

Zdroj: vobraze.sk, hockeyslovakia.sk, foto: reprofoto: TV JOJ