Za Mitrovaním stoja stovky dobrovoľníkov. Budúci rok budú klásť dôraz na typický pastiersky nástroj + foto a video

Ukážky valaských zvykov i kultúry, Mitrovanie, je považované za jednu z posledných akcií svojho charakteru pod holým nebom. Na Salaši pod Maginhradom ho zorganizovali už po jedenástykrát. Návštevníci mohli vidieť ukážky prác na salaši, spracovanie ovčej vlny, mlieka či mäsa. Súčasťou hodovania bola aj valaská hudba, spev i tance.

„Snažili sa na tento ročník Mitrovania pripraviť pre návštevníkov pestrý program, ako každý rok,“ povedala Vargová a naznačila, že budúci rok budú klásť dôraz na jeden z typických pastierskych nástrojov, fujaru. „Bude mať výročie zapísania do UNESCO,“ naznačila. Už tento rok medzi novinky podujatia patrila ukážka výroby fujár a ich výrobu si mohli vyskúšať aj deti. V sobotu boli medzi účinkujúcimi po prvýkrát aj fujaristi z Poľska a aj počet účinkujúcich folkloristov bol väčší ako po minulé roky.

Organizátori sa tento rok vrátili k výstave starých fotografií zameraných na ovčiarsku tematiku. „Po Mitrovaní budeme pokračovať vo výzve, kde aj obyvatelia tohto regiónu a okolia môžu zaslať fotografie zo svojich archívov, ktoré majú doma. Ide o fotky starých otcov s ovcami, pri spracovaní mlieka, salašov,“ priblížila pre vobraze.sk manažérka podujatia Miroslava Kubaliaková. Ako spomenula, majú pripravené aj malé odmeny. Podľa jej slov takto chcú zapojiť viac ľudí do zachovania pastierskej tematiky a tradícií aj obyvateľov okolia, aby to naozaj bolo o regióne Gemer – Malohont.

Podujatie tento rok podľa Vargovej dopadlo nad očakávania, vyšlo v prvom rade počasie. „Posledných desať ročníkov máme bez dažďa. Verili sme tomu aj tento rok, aj keď počasie vyzeralo byť vrtkavé a podujatie sme pripravovali s malou dušičkou. Nakoniec prišlo približne 2200 návštevníkov a tristo účinkujúcich, za čo im patrí veľká vďaka za podporu. Vôbec sme neočakávali takýto priebeh,“ dodala.

Okrem folkloristov a remeselníkov sa za podujatím Mitrovanie okrem organizátorov skrývajú aj desiatky dobrovoľníkov. „Každý, kto sa podieľal na tomto podujatí, tak tu má svoje miesto a tvorí článok reťaze. Bez neho by to nefungovalo. Sú tu aj dobrovoľníci, ktorí nie sú v krojoch a možno nie sú až tak viditeľní, ale pracujú ako včeličky od rána do večera a robia maximum,“ skonštatovala Vargová. Osobitne vyzdvihla hostiteľov, rodinu Keľovcov i Gemersko-malohontské osvetové stredisko. „Každý má v tomto podujatí svoj podiel a jeden bez druhého by sme toto podujatie nedokázali zorganizovať,“ zdôraznila Vargová. Video z Mitrovania si môžete pozrieť tu

Záverom podujatia sa v hudobnom sprievode s gazdom prišli zúčtovať bačovia i valasi, ktorých jesenné počasie zahnalo s ovečkami z vŕškov do dolín. Podľa Ivana Keľa ide o veľmi peknú tradíciu, ktorá sa viaže na ovčiarsku kultúru. K odpočtu valasi priniesli syr, žinčicu či ovčiu vlnu. Keľo sa pastierom a valachom aj všetkým účastníkom poďakoval za ich celoročnú prácu.

Na salaši Pod Maginhradom ukázali verejnosti pastierske zvyky a tradície. Mitrovanie pritiahlo aj nováčikov + foto