Na salaši Pod Maginhradom ukázali verejnosti pastierske zvyky a tradície. Mitrovanie pritiahlo aj nováčikov + foto

Na Salaši pod Maginhradom sa s gazdom prišli zúčtovať bačovia i valasi, ktorých jesenné počasie zahnalo s ovečkami z vŕškov do dolín. Starým zvykom si tak popri ukážkach prác na salaši i spracovania ovčej vlny, mlieka či mäsa priblížili valaské zvyky i kultúru. Išlo v poradí už o jedenásty ročník podujatia Mitrovanie, ktoré sa viaže na deň svätého Demetera alebo Mitra.

Návštevníci sa mohli zapojiť do súťaže v jedení halušiek i pití žinčice. O dobrú náladu sa postarali folkloristi i rozprávkové postavičky známych valachov Maťko a Kubko. Chodili na salaši medzi stánkami, kde sa s každým radi fotili či zatancovali. Osobitný priestor pri humne patril aj tento rok súťažným tímom, ktoré varili baranie tradičné i netradičné špeciality.

Porota tento rok vyhodnotila za najchutnejšiu špecialitu tím Mikroregiónu Rimava a Rimavica, ktoré združuje niekoľko obcí. Súťažili samotní starostovia s oddanou šéfkuchárkou Henrietou. Ako prezradili, tento rok do perkeltu z baranieho mäsa a maslovými haluškami pridali medvedí cesnak . „Aby sme boli všetci zdraví,“ podotkla s tým, že zo skúseností z minulých ročníkov vlastným telom musia chrániť hotové jedlo, kým neochutnajú porotcovia. Varili z piatich kilogramov baraniny, ktorú ako súťažiaci dostanú od organizátorov. „Do dvadsiatich minút z toho už nemáme nič,“ povedala s úsmevom.

Patria k pravidelným účastníkom a zatiaľ sa im podarilo vyhrať štyrikrát. Minulý rok obsadili druhé miesto. Medzi tímami boli aj dôchodcovia z Hnúšte, či partia mladých kuchárov známych z kulinárskych súťaží v regióne pod názvom Zvar.

Neoddeliteľnou súčasťou valaských tradícií boli fujaristi i folklórne skupiny. Prišli z regiónu, ale aj z Očovej. Novinkou tento rok boli trombitáši z Poľska, ktorí navodzovali tú správnu atmosféru vďaka svojim hudobným nástrojom, špecifickým trombitom. O dobrú náladu sa postarali dopoludnia na malom pódiu a popoludní pri väčšom. Svoje umenie prišli predviesť aj členovia gajdošskej hudby Beskyds z Oravskej Polhory.

Návštevníkom sa na podujatí páčilo a považujú ho za jednu z posledných akcií takéhoto charakteru pod holým nebom. Osobitne vyzdvihli jedinečnosť ovčích výrobkov a syrov, ako aj žinčice, ktorá dokonale zahasí smäd. O výrobe bryndze viac prišiel hneď v úvode podujatia porozprávať bača z Liptova.

V priebehu dňa návštevníci videli strihanie oviec, odváranie žinčice, výroba syrov, pareníc a bryndze či spracovanie ovčej vlny. V prezentačnom stánku MAS MALOHONT prebiehala ochutnávka regionálnych produktov vrátane Klenoveckého syrca zo syrárne pri Salaši pod Maginhradom.

Pri stánkoch sme stretli fujaristu Dušana Cébera z FS Rimavan. Už viac ako 30 rokov sa venuje výrobe fujár a píšťal. Svoje remeslo predviedol aj Ján Fotta, ktorý je posledným mohykánom vo výrobe gúb. To bolo nedávno zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Predviedol spracovanie ovčej vlny, od česania, pradenia, tkania a hlavne výrobu guby. Ako pre vobraze.sk na Mitrovaní včera povedal, bol potešený záujmom mladých chlapcov, ktorí si prišli vyskúšať toto remeslo. „Snažia sa naučiť základné techniky česania a následného pradenia. Myslím si, že je to celkom zaujímavé a vydarené podujatie,“ povedal Ján Fotta z Klenovca.

Zdroj: vobraze.sk