Huslista Peter Fizoľa z Kokavy má veľmi rád folklór. Založil si vlastnú ľudovú hudbu

Ľudová hudba Petra Fizoľu vystupuje na rôznych podujatiach. Talentovaný muzikant Peter Fizoľa z Kokavy nad Rimavicou ju založil pred necelými štyrmi rokmi. Hrá na husliach, ale aj na iných hudobných nástrojoch.

Hudba ho sprevádzala od detstva. Priviedla ho k nej rodina. Jeho starý otec i otec boli rovnako muzikanti. „My sme taká muzikantská rodina z otcovej aj maminej strany. Starý otec raz povedal, keď som bol malý, že zo mňa bude huslista, a tak som sa v desiatich rokoch začal učiť hrať na husliach,“ uviedol pre vobraze.sk Peter Fizoľa (32). Cudzie mu však nie sú ani iné hudobné nástroje. Rád si zahrá na gitare, klavíri, basgitare, kontrabase či na viole.

Na husliach sa učil hrať v Základnej umeleckej škole v Poltári, ktorú navštevoval štyri roky. Neskôr nastúpil do ľudovej hudby, ktorá patrila pod FS Kokavan z Kokavy nad Rimavicou. „Strýko tam už hrával a ja som sa k nim pridal, pôsobil som tam od svojich štrnástich rokov až do tridsiatich,“ priblížil Peter Fizoľa. Spoločne s kokavským súborom si zahral aj pred divákmi v zahraničí, a to v Poľsku, Čiernej Hore, Francúzsku, ale aj v Čechách. Svoj talent počas troch rokov rozvíjal aj na konzervatóriu. Popri škole sa mu podarilo na krátky čas zahrať si pre FS Železiar. „Odmalička som počúval FS Železiar alebo aj SĽUK, takže dostať sa tam pre mňa znamenalo veľmi veľa,“ spomína Peter Fizoľa.

Časom k nemu prichádzali rôzne ponuky, od ďalších folklórnych súborov, ktoré mali záujem o jeho hudbu. Vďaka tomu sa Peter Fizoľa rozhodol založiť svoju vlastnú ľudovú hudbu, ktorá nesie názov s jeho menom. Má svojich stálych členov, na kontrabas hrá Milo Deme, na violu Milan Olah a cimbalistom je najmladší z nich Dalibor Cibuľa. Spoločne už tri roku hrávajú pre FS Poltárica z Poltára a dva roky pre FS Hrnčiarka z Hrnčiarskych Zalužian. Mimo toho si však aj samostatne zahrajú na rôznych oslavách či svadbách. Keďže v tomto zložení ešte neúčinkujú dlho, ich cieľom je podľa slov Petra Fizoľu stále viac hrať a zdokonaľovať sa. „Som rád, že mám chlapcov takých, akých mám, že sa tomu spoločne venujeme a vychádzame spolu. Som na nich hrdý, sú to vynikajúci muzikanti,“ skonštatoval primáš a zakladateľ ľudovej hudby.

Jeho vzťah k folklóru je od detstva jednoznačne kladný. „Folklór mám veľmi rád, každý deň u nás doma musia znieť nejaké folklórne piesne. Radšej si vždy zapnem folklór ako nejakú inú modernú pesničku,“ poznamenal Fizoľa. Jeho ľudová hudba sa zameriava prevažne tiež na tento žáner, ale na rodinných oslavách pridávajú aj gipsy i bossa novu hudbu. Vo svojom voľnom čase sa snaží venovať najmä svojim trom deťom či prácam okolo domu. Tak ako ho kedysi viedla rodina k hudbe, tak aj on sa snaží viesť svoje deti týmto smerom. „Syn sa začal pomaličky učiť hrať na husliach, druhý rok navštevuje ZUŠ-ku,“ doplnil Peter Fizoľa.

Zdroj: Dominika Husárová, foto: Milan Alberti a album P. Fizoľu