Rapčan rád opravuje stroje. Dennodenný pohľad na torzo pivovaru mu vyráža dych + foto

Rimavskosoboťan Marek Rapčan má záľubu v motoroch a v opravovaní techniky. Venuje sa jej viac ako desať rokov a každá nová vec k oprave je pre neho výzvou. V súčasnosti zhodou náhod pracuje v bývalom areáli pivovaru Gemer. Do zrekonštruovaných priestorov sa sem presťahovala firma Komars, v ktorej roky pracuje ako servisný technik. Na torzo poschodových budov sladovne či jačmenných síl sa tak cez plot pozerá s nostalgiou každý deň. Práve v pivovare začínal a prešiel aj viacerými pozíciami. Strávil tu sedem rokov, až kým pivovar v roku 2006 zatvorili. Ako pre vobraze.sk Marek Rapčan priblížil, do partie sa v pivovare dostal ako najmladší brigádnik, no svojím prístupom a záujmom o túto prácu si ho neskôr obľúbili aj starší kolegovia. 

,,Začínali sme v gumákoch a pršiplášťoch. Ja som bol vtedy ako sanitár a staral som sa o sanitáciu ležiackych tankov,” spomína Marek Rapčan (46), ktorý sa k práci v pivovare dostal vďaka staršej sestre, vyštudovanej pivovarníčke. Tá sa v súčasnosti už tejto práci nevenuje, podobne ako drvivá väčšina bývalých zamestnancov pivovaru.  

Samotné čistenie tankov podľa Rapčana prebiehalo pod vysokým hygienickým dohľadom. Pred vstupom do tanku sa musel prezúvať do osobitnej obuvi, aby sa čo najviac predišlo možnej kontaminácii. ,,Tank sme museli nechať najprv vyvetrať, kvôli vysokej koncentrácii CO2, a až potom sme doň mohli vstúpiť. Do 25-tisíc litrovej nádoby sme vchádzali cez malé okienko na čele tanku. Tam sme zbierali usadené kvasnice, pre ktoré si chodili poľnohospodári,” povedal pre vobraze.sk Rapčan, ktorého okrem sanitácie zaujímali aj ďalšie práce v pivovare.

Bol šikovným pracovníkom a vedel zastať aj práce svojich kolegov, s ktorými bol v partii. Podarilo sa mu tak časom nahliadnuť aj do tajomstiev výroby piva a s pozoruhodnou presnosťou mu išla aj jeho príprava. ,,Chceli zo mňa spraviť majstra, ale ja som sa v tej pozícii nevidel. Lepšie mi bolo medzi chlapmi vo výrobe,” priznáva. Podľa Rapčana bola v práci dobrá atmosféra a s kolegami si boli nápomocní. ,,Keby mi niekto zavolá, že zajtra nastupujem naspäť, neváhal by som. A určite by sa potešili aj ostatní chlapi z našej partie,” priznáva Rapčan, ktorý má vyštudovanú strednú poľnohospodársku školu. Tomuto smeru sa však nevenoval. 

Napriek niekoľkoročnej práci v pivovare na chuť pivu neprišiel. Podľa jeho slov má rád len radler, ktorý už nestihli začať vyrábať. ,,Je to veľká škoda, že k výrobe radleru u nás nedošlo. To by som naň musel byť napojený stále,” hovorí s úsmevom Rapčan. 

Bývalý pivovar Gemer v Rimavskej Sobote patril medzi kvalitovo najlepšie pivovary na Slovensku. Podľa bývalého zamestnanca Mareka Rapčana má na tom zásluhu predovšetkým voda, ktorú na varenie piva používali. Rapčan zažil tiež modernizáciu technológie, ktorú pivovar Gemer pri výrobe používal. Práve vtedy, keď dosiahli technologický vrchol, prišlo rozhodnutie Heinekenu zatvoriť a výrobu presťahovať do Hurbanova. V R. Sobote sa tak skončila viac ako štyridsaťročná história pivovaru.

Fotoreportáž Jozefa Tokára z bývalého pivovaru Gemer

Pohľad na dnešný stav pivovaru mu vyráža dych. ,,Ani nie je možné v akom je to stave. Prišiel som sem po dvanástich rokoch a šiel som sa pozrieť na miesto, kde som začínal, do ležiacej pivnice. Nepoznal som to tam. Ostali len nosné stĺpy a prázdna hala,” dodáva neveselo. Ukázal nám aj miesta, kde mali šatne, kuchynku i kde boli veľké ležiacke tanky, v ktorých dozrievalo pivo. „Teraz tam už nie je vôbec nič, aj niektoré steny zmizli, keď zrušili výrobu,“ hovorí smutne. 

Rapčan má cit pre techniku a opravovanie strojov, záhradnej techniky či motorových píl. Je aj fanúšikom motoristických športov. Najviac ho baví formula F1. Zatiaľ sa k zážitkom na živo nedostal. „Ale čo nebolo, môže byť. Chcel by som to ale zažiť naostro. Prísť do depa, obzrieť si aj monopost, nielen z pohľadu tribúny. To už lepší zážitok je podľa mňa z televízie,“ dodáva. 

Zdroj: vobraze.sk