Držkobranie prilákalo rekordný počet návštevníkov. Najlepšie držky uvaril tím z Hnúšte + foto

Piatky ročník Držkobrania prilákal doposiaľ najväčší počet návštevníkov. Tí si v sobotu našli cestu do Lesíka pri obci Rimavské Zalužany, kde sa toto podujatie konalo po prvýkrát.

Bolo prihlásených 14 tímov, súťažilo napokon 12 družstiev. Ako organizátor a člen poroty Miroslav Melich spomenul, tento ročník mal byť menšieho charakteru s kultúrnym programom zameraným menej na folklór, nakoniec prišlo viac ľudí, ako predpokladali. Hedlinerom tohto roku sa stal Cico Band s René Rendym. Zábava s nimi pokračovala s Oldies disco fit Family rádiopm s moderátorom Marekom Láskom. Trvala aj po polnoci. „Pripravené parkovisko pre návštevníkov bolo plné a ľudia tak stáli aj na hlavnej ceste. Predaných bolo 2300 lístkov,“ povedal Melich a dodal, že zo všetkých ročníkov tu bolo najlepšie podujatie.

Súťažné tímy dostali celé kusy držiek. „Mali tak síce viac roboty, ale o tom bola súťaž. Každý mohol tvoriť, držky predvariť, nakrájať, mali však na to päť hodín, čo úplne postačovalo,“ povedal Melich. Víťazné vzorky odovzdali porote, ktorej členmi okrem Melicha bol Erik Pačmár, František Széplaky či Ladislav Házik. „Porota išla pod inštrukciami Zdenka Krarčíka, ktorý patrí medzi najlepších kuchárov na Slovensku,“ hovorí Melich. Porote pomáhala aj Lea z Fit family rádia, ktorá hodnotila vizáž stánkov.

Víťazná porcia vzbudila pozornosť poroty už pri prvom ochutnaní. Podľa Melicha vysoko postavili latku hneď v úvode. „Zaradili sme ich medzi top favoritov a potom k nim postupne pribudli ďalšie tri družstvá, ktorým sme určili poradie. Nikto z porotcov nič priebežne nehovoril, aby neovplyvnil ostatných. Bolo to vysoko odborne hodnotené,“ priblížil a dodal že najväčšiu dilemu mali pri treťom a štvrtom mieste, čo hodnotili možno aj dvadsať minút. „Skoro celé taniere vzoriek sme zjedli kým padlo rozhodnutie. Nakoniec bolo v jednom viac rasce a tak skončili na štvrtom mieste. Keby však bolo menej rasce, možno by vyhrali aj prvé miesto. Ich porcia držiek mala tiež dobrú viskozitu, farbu, hustotu,“ spomenul.

K hodnoteniu sa sčítavali aj body z kontroly kvality a priebehu varenia, čistoty, dojmu stánku i hygieny. Najlepšiu držkovú špecialitu tento rok navarila partia Susedov z Hnúšte. Ako jeden tím varili spolu prvýkrát.

Jeden tím kuchárov bol zo zahraničia. Patria gurmánov prišla na podujatie z Gruzínska a robili nesúťažnú vzorku. Ich jahňacie na estragóne a koriandri zaujalo aj organizátorov. „Keď sme otvorili kotol, tak mi len tak nos vykrúcalo, podobne aj kolegom. Bolo to vynikajúce spestrenie našej akcie, takýchto šikovných kuchárov aj nabudúce radi uvítame,“ hovorí Melich.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Ján Čajko