Armwrestlerka Horváthová z Kokavy získala zlato v lige. Vojenčák bral dve víťazné trofeje a cenné kovy si odniesla aj Stieranková

Tamara Stieranková (vľavo), Ján Vojenčák a Emma Horváthová

Armwrestlerka Emma Horváthová z Kokavy nad Rimavicou získala zlatú medailu v prvej kole Slovenskej národnej ligy v pretláčaní rukou. Jeho dejiskom bola pred týždňom Jelšava. Dvadsaťjedenročná Horváthová (AWK Magnezit Revúca) si ukoristila víťaznú trofej v zápolení ľavou rukou žien. Štartovala vo váhe do 60 kg. Na druhé miesto odsunula Kokavčanku Tamara Stierankovú. Tá sa v auguste predstavila na svetovom šampionáte v moldavskom Kišiňove, bola naň nominovaná v juniorskej kategórii do 23 rokov. Je viacnásobnou medailistkou z majstrovstiev Európy.

„Dobre to hodnotím. Som spokojná s prvenstvom. Vedela som, čo mám natrénované. S Tamarou Stierankovou som sa stretla v dvoch dueloch a v obidvoch som ju zdolala. Neprekvapilo ma to. Kým ja mám silnejšiu práve ľavú ruku, ona má zas pravú. Prejavovalo sa to aj na tréningoch, aj keď platí, že súťaž je súťaž a vstupujú do toho aj iné faktory. Poradila som si aj s ďalšou súperkou zo Zvolena. Verila som si, tvrdý tréning sa vyplatil. Veľmi vážne pristupujem k tréningovému procesu,“ uviedla pre vobraze.sk Emma Horváthová. V jej hmotnostnej kategórii sa predstavili tri pretekárky. „V tomto prvom kole ligy bola slabšia účasť. Myslím si, že v druhom kole bude na budúci mesiac v Myjave väčšia, zvýši sa kvalita a bude ťažšie zvíťaziť. Pocestujem tam s tým, aby som vydala zo seba maximum,“ povedala Horváthová.

Tá sa pred časom vrátila do súťažného kolotoča už ako mamička syna Mateja. „Ten návrat je postupný. V prvej polovici tohto roka ma limitovali zdravotné problémy. Nebola som po tejto stránke celkom pripravená na súťaženie. Teraz v Jelšave to už bolo, chvalabohu, všetko v poriadku. Pre mňa bolo dôležité odísť odtiaľ s pocitom, že som psychicky pripravená na súťaženie. Bola som v nominácii na májové majstrovstvá Európy, ktoré sa konali v Bratislave. Mala som štartovať v juniorskej kategórii do 23 rokov. Pred ME som však ochorela a potom moje telo nefungovalo tak ako predtým. Radšej som to nechala tak,“ vysvetlila Emma, viacnásobná majsterka Slovenska. Pripomenula, že sa na vrcholnom podujatí doteraz nepredstavila. „Dúfam, že v budúcom roku sa mi to už podarí. Poslednýkrát budem vekom patriť medzi juniorky do 23 rokov,“ doplnila Horváthová.

Emma Horváthová (vľavo) v zápasovom nasadení

Tamara Stieranková obsadila druhé miesto aj v zápolení pravou rukou (do 60 kg), kde sa predstavili tri pretekárky. „Keďže mám pravačku zranenú od tohtoročných juniorských majstrovstiev Slovenska, tak som tam neštartovala,“ podotkla Emma. Ján Vojenčák z Kokavy získal v prvom kole ligy dve zlaté medaily. Kraľoval v zápolení ľavou i pravou rukou (do 80 kg). Stieranková i Vojenčák reprezentujú tiež AWK Magnezit Revúca. Z členov tohto klubu obsadil dve prvé miesta Marek Emerici (pravou a ľavou rukou do 90 kg).

Stieranková si vybojovala na májovom európskom šampionáte v slovenskej metropole dve bronzové medaily. Na tretej priečke sa umiestnila v kategórii žien (ľavá ruka do 50 kg) i junioriek do 23 rokov (pravá ruka do 50 kg). Na majstrovstvách sveta v Kišiňove jej do vitríny cenný kov nepribudol (ľavá ruka šieste miesto a pravá siedme do 23 rokov vo váhe do 50 kg). V septembri na súťaži Swiss Open v St. Gallen sa jej to však podarilo. Zo Švajčiarska si Tamara priniesla dve zlaté (juniorská kategória do 23 rokov) a dve bronzové medaily (ženy).

Ján Vojenčák už nie je členom Výkonného výboru Slovenskej asociácie pretláčania rukou. Na poste prezidenta asociácie pokračuje Ján Germánus z Revúcej. Bol do tejto funkcii opäť zvolený na júnovej konferencii.

Tamara Stieranková (druhá zľava a vedľa nej Emma Horváthová)

Zdroj: vobraze.sk, foto: album E. Horváthovej