Zmrzlina prináša v lete osvieženie. Icecream Koubek z R. Soboty pripravuje stále nové chute. Najnovšiu prevádzku má v mestskej záhrade

Leto je čas, kedy všetci hľadajú spôsob, ako sa osviežiť. Jedným z najlepších spôsobov je zmrzlina. V Rimavskej Sobote ju vo svojej výrobni pripravuje Gabriel Koubek. Toto leto je to už 25 rokov, čo sa výrobe tohto lahodného osvieženia venuje a ďalej dodáva do svojich štyroch zmrzlinární. Tú najnovšiu otvoril začiatkom leta v mestskej záhrade, vedľa futbalového štadiónu.

„Chodia k nám ľudia, ktorí idú z parku, od fontány, detského ihriska so svojimi ratolesťami, alebo len tak prechádzajú cestou na najväčšie sídlisko v R. Sobote a zastavia sa na kávu. Práve deťom prispôsobujeme našu ponuku zmrzliny, toho pravého pôžitku, ktorý poteší vaše chuťové poháriky a osvieži aj ten najhorúcejší deň,“ priblížil Koubek, ktorý sa výrobe zmrzliny venoval ešte ako brigádnik. Ako povedal, má svoju originálnu receptúru a zakladá si na kvalite surovín, z ktorých zmrzlinu vyrába. „Mal som navyše aj to šťastie, že ma učil ešte známy zmrzlinár v R. Sobote Ibrahim Hazír. Boli to moje prvé kroky, čo som sa ešte ako brigádnik priučil tomuto remeslu spolu aj s mojou krstnou mamou Alžbetou Koubekovou. Im môžem ďakovať, že ma do toho celého zasvätili. Odovzdali mi toto remeslo,“ povedal Gabriel Koubek.

„Dôležité je, aby zmrzlina bola krémová, aby ovocná zmrzlina nebola dreňová či vodavá. Ľudia sú zvyknutí a poznajú kvalitu našej zmrzliny, vyhľadávajú nás. Snažíme sa im pripravovať aj nové druhy zmrzlín a niečím ich stále prekvapiť,“ hovorí.

Do svojich prevádzok Koubek dodáva po pätnásť druhov zmrzlín. „Snažím sa obmieňať chute, aby to nebolo stále to isté. V bývalej prvomájovej záhrade chodí viac detí, tak tu uprednostňujem šmolkovú zmrzlinu, amoreneo, jahodovú, citrónovú, vanilkovú,“ priblížil a dodal, že toto toto leto sú novinkami amorenero či besame mucho. „Je to mliečna zmrzlina s pridaním pasty podobnej piškótovému cestu s jemným pomarančom a čokoládovo-keksíkovou pastou presypanou mandľami. „Radi o tom ľuďom povieme viac a keď ochutnajú, tak sa aj vracajú,“ doplnil. Základné suroviny na výrobu zmrzliny sa snažia odoberať od slovenských dodávateľov. Jedným z nich je mliekareň v R. Sobote. Prísady do zmrzliny používa Koubek podľa jeho slov len tie najkvalitnejšie z Talianska.

Zmrzlinu dodáva aj do svojich ďalších prevádzok – do dreveného stánku na Jánošíkovej ulici, alebo aj do stánku v Rekreačnom areáli Kurinec-Zelená voda. Zmrzlinu v kombinácii s rýchlym občerstvením nájdete aj pred Kauflandom. Na sídlisku Rimava v drevenom stánku majú napríklad obľúbenú tvarohovú, mascarpone, alebo zmrzlinu murárske lepidlo (čierna baza). Po zamrazení sa veľmi podobne sfarbí, toto pomenovanie jej dal sám výrobca.

Pre milovníkov sorbetov majú osviežujúce ovocné kombinácie, ktoré sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú ľahší variant bez mlieka. „Takmer všetky ovocné zmrzliny a sorbety sú bezlaktózové a mliečne zmrzliny sú tiež na 90 percent bezlepkové,“ avizuje majiteľ zmrzlinárne.

Kopček zmrzliny predávajú v sume 1,20 eura a pre deti za 1 euro. „Dostanú k tomu aj malú pozornosť, lízatko, čokoládu, jahodovú trubičku. Kopčeky zmrzliny nezarovnávame, snažíme sa zákazníkom dávkami vyhovieť,“ dodal Koubek.

Otváracie hodiny : Pondelok až Nedeľa od 10.00 hod. do 20.00 hod.

Zdroj: PR-článok, Icecream Koubek