V reštaurácii Mladosť v Rimavskej Sobote, ktorá je zariadením Strednej odbornej školy obchodu a služieb, začnú nový školský rok s novým šéfkuchárom. Je ním Július Gembec „Ďusi“, ktorý má skúsenosti z veľkých prevádzok. „Bude pre nás posilou. Je vidno, že je rýchly a zvyknutý robiť veľa porcií. Zameriava sa hlavne na tradičné slovenské jedlá,“ priblížil riaditeľ SOŠOS Jaroslav Bagačka, ktorý vyzýva ľudí, aby prišli do reštaurácie Mladosť vyskúšať „Ďusiho“. „Predtým robil trinásť rokov v Kolibe v Ožďanoch a ľudia za ním radi chodili, keď v kuchyni varil on,“ avizuje šéf školy s tým, že nový šéfkuchár bude robiť aj ako inštruktor so žiakmi. Na SOŠOS mal pod palcom aj týždeň slovenskej kuchyne a dobre sa osvedčil, nedávno tiež pomáhal kuchárom zo zahraničia pri českej kuchyni.
Július Gembec nahradí na poste šéfkuchára svojho predchodcu Jozefa Maga. „Ten si urobil vysokú školu a teraz ide k nám učiť na SOŠOS. Je to človek z praxe,“ vyzdvihol Bagačka. Ďalej avizuje, že menu na najbližší týždeň už majú stanovené. „V septembri budeme mať bufetový spôsob obedov, ktorý je už aj v hoteloch a ľudia ho dosť preferujú.“
Reštaurácia Mladosť na Železničnej ulici otvára svoje brány po letných dovolenkách v pondelok 4. septembra. Zákazníci si budú môcť vybrať až z piatich hlavných jedál a dvoch polievok. Súčasťou prvého týždňa prevádzky reštaurácie Mladosť bude akcia „Ďusi sa predvádza“. V rámci nej predvedie nový šéfkuchár svoje kulinárske umenie. Budete si môcť pochutnať na jeho špecialitách: špenátové halušky so syrovou omáčkou podľa šéfkuchára Ďusiho, kurací paprikáš s cestovinou, bryndzové halušky, placky s hríbovými omáčkami, dezert podľa Ďusiho, baraní perkelt s maslovými haluškami, zbojnícka pochúťka v placke, halušky s kapustou, pošírovaný losos na smotanovom baby špenáte, zemiakové šúľance so strúhankou a maslom, pečené kuracie stehno v medovo-balzamikovej marináde, držková podľa Ďusiho, hríbovka či kapustová s klobásou.
Od 18. do 20. septembra sa uskutočnia Dni slovenskej kuchyne. Variť počas nich bude aj známy šéfkuchár Rišo Cisár. Servírovať sa budú klasické i moderné jedlá slovenskej kuchyne.
Jedálny lístok 4.-8. septembra
Pondelok
Slepačí vývar s cestovinou, Kapustová s klobásou
Vyprážaný kurací špíz-Junior so šunkou a syrom
Debrecínsky bravčový guláš, cestovina
Morská šťuka hejk s pečenou cviklou a zemiakmi
Špenátové halušky so syrovou omáčkou podľa šéfkuchára Ďusiho
Kurací paprikáš s cestovinou
Dezert podľa vedúcej Mariky
Utorok
Zeleninová so strúhaním, Cesnaková
Hovädzie varené zadné s paradajkovou omáčkou, knedle
Penne arabiata s pikantným paradajkovým pestom a parmezánom
Plnené kuracie stehno Gödöllő, blanšírované striky s baby mrkvou
Bryndzové halušky
Placky s hríbovými omáčkami
Dezert podľa Ďusiho
Streda
Držková podľa Ďusiho, Krúpková
Konfitované bravčové karé, plnené so sušenými paradajkami a rukolou
Grilované kuracie medailóniky s omáčkou qatro formagi
Vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou, varené zemiaky
Baraní perkelt s maslovými haluškami
Zbojnícka pochúťka v placke
Dezert podľa kuchára Barnu
Štvrtok
Hovädzí vývar, Fazuľová s údeným kolenom
Vyprážaný kurací rezeň, zemiakový šalát
Bravčová krkovička Várkapu s hydinovou pečeňou
Guláš Petra Voka, houskový knedlík
Halušky s kapustou
Pošírovaný losos na smotanovom baby špenáte
Dezert podľa majsterky Juditky
Piatok
Kurací vývar, Hríbovka
Koložvárska kapusta skladaná
Vyprážaný karbonátok, kaša, uhorka
Hovädzia sviečková Stroganov
Zemiakové šúľance so strúhankou a maslom
Pečené kuracie stehno v medovo-balzamikovej marináde
Dezert Zemiakové šúľance so strúhankou a maslom
Neváhajte a doprajte si dobrý obed v reštaurácii Mladosť.
Zdroj: PR-článok, SOŠOS Rimvská Sobota