Stredoškoláci predvedú svoje zručnosti na podujatí Four fest v Rimavskej Sobote

Medzinárodný festival Four fest krajín V4 je čoraz atraktívnejší pre stredoškolákov, ktorí sa chcú predviesť a zdokonaliť vo svojom remesle. Každým rokom ich do Rimavskej Soboty na Four fest chodí viac a viac. Vlani to bol rekordný počet, vyše 120 žiakov z 25 škôl. Organizátori zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote očakávajú tento rok 18. mája podobný záujem. O hodnotenie výsledkov študentského remesla sa postará odborná porota, v ktorej bude mať zastúpenie Slovenský zväz kuchárov a cukrárov. Ako pre vobraze.sk avizuje riaditeľ školy Jaroslav Bagačka, prípravy vrcholia a pre súťažiacich i verejnosť pripravujú niekoľko špecialít. Žiaci predvedú svoje schopnosti pri príprave drinkov, kávy, líčení, či úpravy účesov. Priestor dostanú aj obchodní pracovníci. Podujatie sa bude konať v dome kultúry a v priestoroch hotela Zlatý býk.

Záštitu nad podujatím prevzal Banskobystrický samosprávny kraj. „Badáme však aj zvyšujúci sa počet významných škôl z ostatných krajov na Slovensku, z Košíc, Bratislavy, Nitry.“ V priestoroch domu kultúry a hotela Zlatý býk bude rozvoniavať kvalitná káva, víno, či dobré jedlo.

Témou 14. ročníka Four festu bude Moja vytúžená zahraničná dovolenka. SOŠOS z R. Soboty bude mať zastúpenie v každej kategórii. Rozvoniavať tak bude kvalitná káva, víno, či dobré jedlo. „Kuchári budú spracovávať napríklad lososa s kožou, ktorú bude treba očistiť. Je to naozaj náročná kategória,“ skonštatoval Bagačka.

Po vyhodnotení súťaže odborných zručností vo viacerých odboroch bude v Dome kultúry koncert slovenskej rockovej skupiny Metalinda. Vstupné je dobrovoľné. „Už raz u nás vystupovali, ale bolo to len krátko, pretože koncert prerušil dážď,“ spomenul riaditeľ školy.

Súčasťou podujatia bude aj súťaž vo varení tradičných jedál na nádvorí školskej budovy Čierny orol na Hlavnom námestí. Tentokrát budú už 17. mája variť študenti spolu s majstrami držkovú polievku. V rámci podujatia sa uskutoční beseda s českou herečkou Markétou Hrubešovou, ktorá bude aj členom potory na Four feste. „Príde k nám rovno z Prahy, kde hrá divadlo a kvôli nám bude cestovať v noci, aby ráno zasadla do poroty kuchárov. Je dosť obetavá,“ hovorí Bagačka. Naznačil, že do odbornej poroty zasadnú členovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, jeho predseda Richard Cisár, Ivan Vozár či Daniel Melicherík, ktorý získal striebornú medailu na majstrovstvách sveta na Rimini. Odbornosť prípravy kávy má hodnotiť barista Stanislav Cibuľa, ktorý je majstrom Slovenska v príprave kávy.  

Zdroj: PR-Článok